9 Adımda Blog yazısı nasıl yazılır? 

9 Adımda Blog yazısı nasıl yazılır?

9 Adımda Blog yazısı nasıl yazılır?

Bu makalede ana başlıklarıyla blog yazısı nasıl yazılır sorusunun cevabını paylaşıyoruz.

Yaklaşık 20 yıldır hayatımızda var olan bloglar hiçbir zaman popülerliğini yitirmedi. Malum sosyal medya tüm alışkanlıkları değiştirdi. Ancak bloglar bir şekilde kendine yer bulmaya devam etti. 

Blog yazarak ürün ya da hizmetinizi tanıtabilirsiniz. Ayrıca iyi makale üretebilirseniz blog yazarak para kazanmak bile mümkündür.

Bunun için belirli bir yolu takip etmeniz gerekiyor. Şimdi dilerseniz 9 adımda blog yazısı nasıl yazılır ona bir bakalım; 

1. Konu Araştırması yapın

Yazmak istediğiniz yazıyı bulmak için gideceğiniz ilk adres Google Trends. Google’ın bu hizmetinde en çok aranan kelimeler ülke ve bölgesel olarak yer alıyor. Ayrıca anlık trendlerin takibini yapabilirsiniz.

Dilerseniz Google size o gün en popüler arama kelimelerini email olarak gönderiyor. 

Google Trends’te ilgili anahtar kelimeye olan ilgiyi grafiksel olarak inceleyebilirsiniz. Bu kelime ile ilişkili diğer kelimelerin ya da kelime gruplarının bölgelere ve konu başlıklarına göre arama artışlarına bakabilirsiniz. 

Ek olarak Google Haber kaynaklarına bakıp gündemi takip edin. Sosyal medyada trendlerine odaklanın.

2. Anahtar kelimenizi belirleyin

Hangi konuda yazacağınızı belirledikten sonra sırada en önemli adımlardan biri var. Anahtar kelime araştırması. Şurada bahsettiğimiz SEO araçlarını kullanarak anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. 

Anahtar kelime ya da kelimelerinizi oluşturduktan sonra yazınızı bu çerçevede yazmalısınız.

3. Ana hattınızı oluşturun

Yazmaya başlamadan önce yazının ana hattını oluşturmalısınız. Başlık ve alt başlıkları önce yazıp sonra bu başlıklara göre yazınızı detaylandırın. Bu size kolaylık sağlayacaktır. Alt başlıklarınızda anahtar kelimelerinizi kullanmanız yararlı olacaktır.

Hangi türde yazacağınıza karar verin. Liste yazısı mı yoksa nasıl yapılır yazısı mı ya da standart makale mi?

4. İyi bir metin yazın

En iyi metninizi yazın. Dili iyi kullanmaya özen gösterin. Anlaşılabilir ve kurallara uygun yazın. Sade bir dil kullanın. Gereksiz ayrıntıya girmemeye çalışın. 

Yoğun ve çeşitli içeriğin olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Unutmayın ki sizinkine benzer birçok içerik olabilir. Hatta bu konudaki içerikler ses ya da görüntülü olabilir. Yani okumaya nazaran tüketmesi daha kolay içerikler. 

Yazılarınızı çok kısa yazmayın. Google uzun makaleleri seviyor. Ancak uzun yazacağım derken gereksiz cümleler kullanmayın. Konu ile ilgili önemli bilgiler veren en detaylı yazıyı yazın.

5. En iyi başlığınızı atın

Yazdığınız yazıya arama motorunda link verecek olan en önemli nokta yazının başlığıdır. Başlığınız ne çok uzun ne de çok kısa olmalıdır. İçerisinde anahtar kelimeniz mutlaka geçmelidir.

Clickbait (tık tuzağı) yapmamaya çalışın. Yani içeriğinizde olmayan bir şeyi var gibi göstermeyin. Hem arama motoru hem de kullanıcı nezdinde kötü bir şöhretiniz olur. Ziyaretçi kaybedersiniz.

Başlık kullanımı için şuradaki Headline Analyzer aracını kullanabilirsiniz. Size ücretsiz 5 adet başlık oluşturma imkanı sunuyor ama sonraki başlıklarınız için en azından fikir sahibi olabilirsiniz.

6. Dikkat çekici bir görsel ekleyin

Konu ile ilgili bir görsel ekleyin. Bu grafik ya da fotoğraf olabilir. Eğer bir video üreticisiyseniz ve konu ile ilgili bir video çektiyseniz bunu mutlaka yazının içine de ekleyin. Bu videonuzun izlenme sayısını arttıracaktır. Bunun yanında ziyaretçileriniz blogunuzda daha çok zaman geçirecektir.

7. Eylem çağrısı yapın

Yazınızın sonunda eylem çağrısı yapabilirsiniz. Diyelim ki, bir e-ticaret sitesinde ya da farklı hizmetler verdiğiniz bir web sitesinde blog yazacaksınız. Ürün ya da hizmetlerinizle ilgili eylem çağrısı yaparak ziyaretçileri müşteriye dönüştürebilirsiniz.

Ya da sadece bir blog sitesi olarak email listesi oluşturmak için eylem çağrılarını kullanabilirsiniz.

Şu yazı ilginizi çekebilir: Eylem Çağrısı Nedir?

8. SEO düzenlemesi yapın

Güzel bir dil kullandınız, harika bir yazı yazdınız, Müthiş görseller oluşturdunuz hatta grafiklerle süslediniz. Fakat SEO yapmazsanız maalesef bu güzel içeriğinizi kimse görmeyebilir. Yani emekleriniz boşa gidebilir.

SEO yapmak aslında kolaydır. Siz de mutlaka yazılarınızda arama motoru optimizasyonu yapmalısınız. Blog yazıyorsanız büyük ihtimalle WordPress kullanıcısı olacaksınız. Dolayısıyla WordPress SEO eklentileri kullanarak bunu kolay bir şekilde yapabilirsiniz. 

Tabii SEO başlı başına bir konu ve bu konuda bir eğitim alarak daha kapsamlı optimizasyon yapmak isteyebilirsiniz.

Bunun için şu yazımıza göz atabilirsiniz: En İyi 6 Ücretsiz SEO Eğitimi: Google’da Öne Çıkmanın Yollarını Öğrenin

9. Yayınlayın ve paylaşın

Artık sonuna geldiniz. İnce eleyip sık dokuyarak oluşturduğunuz o güzel yazınızı mutlaka sosyal medyada ya da benzeri ortamlarda paylaşın. Hatta bütçeniz uygunsa yazılarınıza Google ya da Facebook reklamları kullanarak ziyaretçi çekebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Eğer keyif alıyorsanız yazı yazmak size iyi geri dönüşleri olabilecek bir içerik çeşididir. 

Dijital pazarlama ve içerik oluşturma ile ilgili bilgi paylaşımları için e-mail listemize abone olabilirsiniz.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/okupedia/public_html/argevitas.com/wp-content/plugins/jblog-elements/includes/class/elements/views/view-abstract.php on line 142

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/okupedia/public_html/argevitas.com/wp-content/plugins/jblog-elements/includes/class/elements/views/view-abstract.php on line 142
loading...